fbpx

Hogyan oldódik a szorongás a ló-asszisztálta foglalkozásokon?

A modern élet tempója és a mindennapi stressz gyakran vezet szorongáshoz, amely hosszú távon negatív hatással lehet az egészségre és jólétre. Azonban, amikor egy személy részt vesz egy ló-asszisztálta foglalkozáson, a természet közelsége és a ló jelenléte egy olyan környezetet teremt, ahol az ember könnyebben feloldhatja a stresszt és szorongást.

Nézzük meg mi is zajlik egy gyermekben vagy felnőttben amikor egy ló-asszisztálta foglalkozásra érkezik hozzánk. Azt bizton állíthatom, hogy nincs bennük az az érzés, hogy azért vannak nálam, mert ők rosszak, valami baj van velük. Míg egy rendelőben ott van ez a szorongató érzés. Nálunk a természet és a lovak közelsége „elvarázsolja” az embert. Több megkérdezettem arról számolt be, hogy a ló szeme nyugalmat áraszt és ez megnyugtató. De ha felülünk a lóra, akkor a ló ringató mozgása is megnyugtató, mint az anyaméhben vagy az anyai karban való ringatózás.

A ló nyugalmat és békét sugároz, és a vele való interakcióban az embernek lehetősége nyílik a jelen pillanatban lenni, elfeledve a mindennapi aggodalmakat és stresszt. A ló nem ítélkezik, nem vár el semmit tőlünk, egyszerűen elfogadja azt, aki vagyunk. Ez felszabadító érzést nyújt, és lehetővé teszi, hogy valódi önmagunk lehessünk. Ez a kapcsolat gyakran megkönnyíti az emberek számára, hogy letegyék a maszkot és a megfelelési kényszert, ami által a szorongás csökken. Ha egy elfogadó, támogató közegben vagyunk, akkor biztonságban érezzük magunkat és megtapasztaljuk a szeretve vagyok érzését, amire annyi ember vágyik. Hiszen azért él az emberek nagy része megfelelési kényszerben, mert vágyik mások szeretetére és ezért képes feladni önmagát.

A lóval való közös munka során megszűnik az elkülönülés érzése, amit gyakran azonosítunk a kiközösítéssel, de mi vagyunk azok, akik a háttérbe húzódunk, mi magunk különülünk el másoktól.

A lóval való közös munka során az ember olyan képességeket ismerhet meg, amelyekre korábban nem is gondolt. Én hiszek abban, hogy minden emberben ott az összes képesség, azért vagyok, hogy támogassam a klienseimet abban, hogy felismerjék és aktiválják ezeket a képességeiket, megismerjék valódi önmagukat. A sikerélmények és az önbizalom növekedése által az ember megtapasztalja saját erejét és képességeit, amelyekre korábban nem volt tudatában. Ez segít az önmegvalósításban és az önbizalom erősítésében, amely hozzájárul a szorongás leküzdéséhez.

Az ember és a ló között kialakuló kötelék és a természet közelsége különleges lehetőséget kínál a szorongás oldására. A lovak egyedülálló módon képesek tükrözni az érzéseinket és segítenek abban, hogy azokkal tudatosan foglalkozzunk. A lóval való interakció során tapasztalhatjuk a jelenlét erejét és megtapasztalhatjuk a belső béke és nyugalom állapotát. Ebben az állapotban sokkal gyorsabban érjük el a megoldáshoz vezető utat.

Kívánom, hogy sokan élhessék meg ezt a csodát és találják meg önmagukhoz és céljaikhoz vezető utat.

Kiss Tímea

Scroll to Top