fbpx

Lovas coaching

Minden év áprilisában indul nálunk a Lóval asszisztált coach (lovascoach) képzés, ami 6 hétvégét ölel magában. Tavaly kétszer is megtartottuk képzésünket tömbösítve tábor formájában. Nagyrészben külföldön élő magyar honfitársaink igényelték ezt a képzési formát.  El kell mondanom, hogy igen fárasztó napok ezek és közben pedig feltöltő is. Minden egyes kis rezdülésre oda kell figyelnünk. Számít a ló reakciója, a coachee (kliens) reakciói, kimondott szavai. Nekünk kell kívülről rálátni a coachee helyzetére és kérdésekkel tovább segíteni a folyamatain.

Nagyon fontos, hogy nem adhatunk tanácsot, hiszen csak a saját megélt tapasztalatunk alapján tudnánk tanácsot adni, de az nem a coachee megoldása. Fontosnak tartom, hogy nem elég a felismerésig elvinni a folyamatot. A ló gyönyörűen tükrözi, hogy a coachee hogyan is működik adott témában, szituációban, a mindennapokban. Ezzel az emberek is tisztában vannak és sokszor jönnek hozzám úgy hallgatóim, hogy részt vettek  lovas coachingon máshol, de csalódtak, mert amire ráismertek, azt eddig is tudták, de ők szerették volna a „hogyan tovább”-ot is megtudni.

Nagyon nagy hangsúlyt fektetek arra a képzéseimen, hogy a nálam tanult hallgatók önismeretét fejlesszem és segítsem őket a feldolgozásban is. Alap, hogy tisztában vagyok magammal, mielőtt bárkivel is dolgoznék. Tudnom kell azt is, hogy meddig terjed az én kompetenciám. Kell, hogy legyen olyan szakember/pszichológus a tarsolyomba, akihez jó szívvel tovább küldöm a coacheet terápiára.

A coaching folyamán a jelenből indulunk ki és a jövőt célozzuk meg. Szeretek megértést adni a coacheenak, hogy a jelenbeli működése honnan fakad. Így ezekről is tanulunk a képzés során. Ha megvan a megértés, akkor már ott az elfogadás is és a továbblépés, változás lehetősége. Fontos, hogy mi, mint coach támogató szerepben legyünk a coachee mellett, nem a megmondó emberek vagyunk.

Nagyon szeretem ezt a képzést tartani és fontosnak tartom, hogy csoportos képzésként tartsam meg. Rengeteg tapasztalatot tudunk így begyűjteni az egymással való munka során. Képzéseim gyakorlatorientáltak. Egyszerűen csinálni kell, hogy magabiztossággal, önbizalommal teli, magukba vetett Hittel tudják később végezni munkájukat a hallgatóim. A lovak egy csodálatos segítőtársaink ezekben a folyamatokban. Több lóval dolgozom. Már a ló választása is a coaching folyamat része. Sokszor szinte ott kezdődik és zajlik le a folyamat, hogy kimegyünk a karámba a lóért. Persze van olyan is, amikor az egyik hallgató tök jól boldogul egy lóval és a másik hallgató is ugyanazt a lovat válassza, mert látja mennyire együttműködő volt. Csak hogy itt jön be az, hogy a ló visszatükrözi azt, ami bennünk van. Nem vagyunk egyformák emberek, így a ló sem fogja ugyanazt mutatni, hiszen más a hozzáállásunk a dolgokhoz.

A célom mindig az, hogy ha megakadás van, akkor tovább segítsem a coacheet addig, hogy meg tudja valósítani a célját. Több száz hallgatómmal csináltam már végig az önismereti tréningeket, coachingokat az elmúlt 14 év alatt. Célom olyan embereket képezni, akik tovább viszik az én célomat is, hogy minél több embernek tudjunk támogatást nyújtani a lovak segítségével egy gyönyörű környezetben. Ezáltal ezek az emberek kiegyensúlyozottabbak lesznek, tudják kezelni a konfliktusokat és a stresszt az életükben, és elérik a kitűzött céljaikat példát mutatva gyermekeiknek, vagy leendő gyermekeiknek majd.

A következő lóval asszisztált coach képzésünk Tábor formájában március 19-24-én lesz, 6 hónapos képzésünk havi 1 alkalommal április 20-án indul.

Várlak szeretettel!

Kiss Tímea

kineziológus,

lóasszisztált önismereti coach

Scroll to Top