fbpx

Aromaterápia lovaknak

Az illóolajokat már régóta használják a lovak egészségének és jólétének megőrzésére. Számos esetben segítségünkre lehet. Ilyen például a stressz és szorongás csökkentése, sérülések gyógyítása, légúti problémák kezelése, emésztőrendszeri problémák enyhítése, masszázs és még sok más állapot kezelésénél.

Az illóolajokat általában bőrön keresztül használjuk, de inhaláltatni is lehet, vagy étrend-kiegészítő formájában adagolni. Az adott probléma fogja eldöntetni velünk, hogy melyiket alkalmazzuk. Az illóolajoknak különböző hatásaik vannak, de nagyon fontos, hogy csak minőségi, tiszta és megfelelően hígított olajokat használjunk. Nagy előny számunkra, hogy a ló azonnal ki tudja választani, hogy neki mire van szüksége. Ugyanúgy, ahogy a mezőn is meg tudja különböztetni a mérgező és számára elfogyasztható növényeket. Az első legfontosabb dolog tehát az, hogy a tünetegyüttesére válogatunk össze olyan olajokat, amik a ló számára biztonságosak és hatásosak lehetnek. Ezután egyenként megszagoltatjuk vele. Amire zárja az orrlyukát vagy elfordul vagy netalán elszalad, az bizton nem megfelelő számára. Számomra mindig fontos, hogy hagyjak menekülő utat a lónak.

Ugye elsődleges dolog, hogy nem diagnosztizálunk. Az az állatorvos feladata. Viszont, mint lótartónak tudnunk kell, hogy mi történt a lóval vagy a környezetében milyen események zajlanak. Érdemes saját magunkat is megvizsgálni, mint a lónak a gazdáját. Hiszen lehet, hogy nem is a lovat kell kezelni, hanem a gazdát.

Leírom egyik saját tapasztalatomat. Elhunyt a vezérlovunk és a rangsorban következő lovunk el kezdett köhögni egyik napról a másikra. Ha valaki, aki nem elég körültekintő, csak azt tudja, hogy köhögés esetén mit kell adni és láthatatlanban, nulla információ után azt tanácsolja a gazdának, hogy adj a köhögésére ilyen és ilyen olajat, azt felelőtlennek tartom. Az aromaterápia nem fehér és fekete, egyéni kezelésre van szükség embernek és állatnak egyaránt a környezeti hatások vizsgálata után, illetve állatorvos, fitoterapeuta véleménye az irányadó. Visszatérve a köhögő lovunkhoz, vittem ki neki szagoltatásra egy légút felszabadító olajat. Amire a reakciója az volt, hogy mindkét orrlyukát teljesen bezárta. Ilyet még én sem láttam a 30 évem során, amit a lovakkal töltök. Elhúztam tőle az üveget, akkor kinyitotta, ha közelítettem az orra felé, akkor becsukta. Vagyis nem volt erre neki szüksége. Ismerve, hogy milyen történések zajlottak sajnos nálunk, megszagoltattam vele a gyász olaját. Óriásokat szippantott belé és onnantól kezdve nem köhögött. Kineziológusként lovak kezelésével is foglalkozom. Könnyű dolgom van, mert ki tudom izomteszttel tesztelni, hogy mire van szüksége egy lónak. Egy másik esetemnél, ahol mentális blokktalanításra volt szükség, mert a ló elveszítette másik ló társát és egyedül maradt, amitől teljesen kedvtelen volt, lefogyott, befordult. Itt is kiegészítőként a gyász olaja volt az, amivel dolgoztunk és a Bach esszenciák közül is a tárnicsot teszteltem ki, ami szintén a társ elvesztésének feldolgozásában tud segíteni. Ilyen esetben egy-két aromaterápiás alkalomnál nincs többre szükség. Természetesen addig folytatjuk, amíg a ló szívesen elfogadja, ő tudni fogja meddig van rá szüksége.

Végezetül pedig hozok egy olajat, amit a mi lovaink nagyon szívesen szagolnak. Ez pedig az ősbizalom olaja, egy fás, leföldelő olaj az Arborvitae. Tudjuk jól, hogy a lovak menekülő, zsákmány állatok, így ezzel az olajjal szívesen dolgoznak. Oldja a feszültséget, nyugtató hatása van, de gombás felület kezelésére is kiváló. Belsőleg alkalmazni TILOS!

Fontos a NE ÁRTS törvénye, ezt szem előtt kell tartanunk mindig, ezért csak szakemberrel történő konzultáció során alkalmazzuk az illóolajokat. Az illóolajok nem helyettesítik az állatorvosi kezelést, mielőtt használná az illóolajokat, kérje ki állatorvosa véleményét.

Aki szeretne többet megtudni a lovak aromaterápiás kezeléséről, megismerni az illóolajok hatásmechanizmusát, felhasználási területeit, csatlakozzon az online elérhető Aromaterápia lovaknak képzésünkhöz.

Kiss Tímea

Fitoterapeuta, Kineziológus,

30 éve lótartó

Scroll to Top